Undersøke drikkepress. Dette er en vanskelig oppgave fordi ingen har forsøkt å presse meg til å drikke i løpet av disse ukene. Utfordringen ble derfor å sette meg selv i en situasjon hvor drikkepress var uungåelig, slik at jeg siden kunne forsøke å motså det. 

Den første mulige forklaring på manglende drikkepress er at folk flest vet at jeg er edru fordi jeg blogger om det. Jeg tok derfor utfordringen på Studentradioens nach på lørdag. Jeg kjente ikke så mange, og regnet med at kun at ett fåtall hadde lest bloggen min. Forholdene lå til rette for drikkepress!

Foto: Pernille Boye Ahlgren

Den andre mulige forklaringen på manglende drikkepress er at folk ikke legger merke til at jeg ikke drikker. Derfor gikk jeg til innkjøp av to kartonger med eplejus. Det er helt umulig å overse at noen drikker eplejus fremfor øl. Nå ba jeg virkelig om å bli utsatt for drikkepress!

Jeg hadde gjort litt research på forhånd, og funnet Helsedirektoratets side for drikkepress. Siden er skrevet for ungdom under 18, men jeg syntes den var mer relevant for meg enn tilsvarende side skrevet for voksne. På siden beskrives drikkepress som følelsen av at man må drikke for å bli akseptert i gjengen. «Drikkepress er innbilt», påstås det. På samme side fant jeg også noen tips for å håndtere drikkepress, som jeg prøvde ut på lørdagens nachspill:

  1. Først og fremst skal du tenke på at det er helt greit å si nei. Tenkte på dette hele kvelden!
  2. Allier deg med én eller flere venner som heller ikke vil drikke. Det er lettere å si nei når man er flere. Ingen av vennene mine gikk på nachspill edru, så jeg måtte rett og slett seg bort i fra dette tipset.
  3. Ha med deg egen drikke så er sjansen mindre for at du blir tilbudt noe. Jeg var væpnet med eplejus!
  4. Hold deg i aktivitet på festen. Dans, gå rundt og snakk med forskjellige folk. Gjorde masse av dette – veldig godt tips, forresten! Gjør deg mindre rastløs, og du får ikke så stort behov for å drikke.
  5. Bruk foreldrene dine som unnskyldning – si at du blir hentet eller at de sitter oppe og venter på deg og er veldig strenge. Dette tipset brukte jeg flittig og med stor suksess på ungdomsskolen, så jeg ville teste hvorvidt det lot seg bruke i dag også. Fikk bare anledningen til å prøve det ut én gang, og da så samtalepartneren min rart på meg og begynte å snakke med noen andre. Dårlig tips til studenter i tjueårene.
  6. Forbered noen motspørsmål hvis du blir spurt om hvorfor du ikke drikker. Etter to timer med eplejuskartongen i hånda spurte endelig en fyr: «Drikker du ikke?». Jeg ristet på hodet og ventet at han skulle fortsette «Hvorfor ikke?», slik at jeg omsider kunne bruke ett av de mange motsvarene jeg hadde på lager. Dessverre svarte han «All respekt til deg!». Fikk ikke bruk for noen av forberedelsene mine i løpet av kvelden heller. Nedtur.
  7. Pass på hverandre og hjelp hverandre hvis dere blir fulle. Jeg ble ikke full, og ingen trengte assistanse av nattens helt på dette nachspillet heller!

Jeg følte ikke at jeg måtte drikke for å bli akseptert av gjengen. Folk var veldig inkluderende, og ville ha meg med. På ett vis følte jeg ikke på et drikkepress. På den annen side, når folk ble virkelig fulle, fikk jeg også lyst til å drikke meg full for å «bli en av gjengen». Jeg følte meg akseptert, men ikke som en del av fellesskapet – og med tanke på dette var ikke tipsene spesielt gode heller.