Det eg faktisk reagerer på at det er så mykje fokus på drikking og full. Anten var eg i eit miljø uten særleg drikking når eg var ung eller så har tidene forandret seg. Til dømes; når Ida skal på hyttetur så virker det som at drikking er eit must, nesten som eit press. Det forstår eg ikkje, fordi eg tenkjer også at det er mulig å ha eit heit fint studentliv utan drikking. Er også overraska over at det drikkes i kvardagen! Akkurat no venter eg berre på at dykk som bloggar skal begynne å skrive om kor godt det skal bli når denne tida er over: FOR DÅ SKAL DET DRIKKES!!! Det er synd om det blir slik. 

Jeg fikk en kommentar i dag, og jeg vil gjerne bruke et innlegg på å svare. For tida leser jeg en undersøkelse fra AKAN (Arbeidslivetskompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk – og arbeidsgiveren min) om drikkekulturen i studentmiljøet. Den forteller at 8% av studenter er avholds, så det er overhode ikke slik at man må drikke for å være student. Mange har en fin studenttilværelse uten alkohol.

Jeg henger i et studentmiljø. Det er imidlertid veldig få studenter som utgjør det aktive studentmiljøet, men de er veldig synlige (du vil for eksempel oppdage at de samme navnene går igjen i Studvest hver uke). Mange av disse studentene engasjerer seg i alt mulig og er ute stort sett hver dag (m.a.o ikke rart de er synlige). Ofte drikker de øl fremfor kaffe. Fordi dette miljøet er så synlig, virker det som om alle studenter drikker mye, men det er ikke sant. Noen få prosentpoeng av de jeg tar fag med er ute hver kveld.

Hvis jeg ville kunne jeg drukket både mandag-, tirsdag-, onsdag-, torsdag- og fredagspils. Samtidig synes jeg ikke det er et veldig fokus på alkohol i miljøet mitt; vi går jo ikke ut for å drikke, men for å se en forestilling, et foredrag, en utstilling eller en konsert. Kanskje drikker man ett glass eller to. Kari Lossius, som arbeider på Bergensklinikkene, mente at alkoholvanene til det aktive studentmiljøet hadde et mer «kontinentalt preg». Altså at de drikker mer som en italiener (litt hver dag) , og mindre som en nordmann (masse i helgene). Kjenner meg ganske mye igjen i dette, for det er veldig sjelden at vennene mine drikker seg overstadig berusa. Og jeg ser aldri de samme tilstandene i mitt miljø som i en taxikøen på lørdag kveld.

Samtidig ser jeg at det er utfordringer knytta til rus i studentmiljøet. Noe av det jeg bekymrer meg mest for er at man ekskluderer grupper av mennesker fra studentmiljøet. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å drikke når jeg er ferdig med dette prosjektet. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke vil fortsette å være totalavholds. Men jeg ser at noen av de andre bloggerne tror de kommer til å drikke mindre. Uansett tror jeg at dette prosjektet kan vise folk at det er mulig å være ute hver kveld og aktiv student, uten å drikke. Og i den grad at jeg ikke visste det før, har jeg lært nettopp det.