Sosialt drikkepress

Drikkekulturen i Norge står sterkt. Dette er spesielt synlig hvis en drar til andre land. En flott ferie kan fort bli fortstyrret av noen grupper med svært fulle nordmenn. Det kan være flaut i land som har et relativt rolig forhold til alkohol, spesielt i sydlige strøk der voknse kanskje nyter et lite glass rødvin hver dag til middagen. Dette er i sterk kontrast til nordmenn som hiver nedpå flere liter en hel helg, eller en hel festival, eller ferietur. Selvfølgelig må en få mest valuta for pengene når en drar utenlands, og da må en bøtte nedpå så mye en kan.

Lykkelig student = full student
Jeg leste nylig en artikkel på studenttorget.no jeg stusset litt over; ”Studenter blir lykkeligere av å drikke”.  Studien er enda ikke utgitt, men av det som har kommet ser det ut til at mye av dette henger sammen med status. Da studenter i miljøer med høy status drakk mer enn lavstatusmiljøene. De med lav status drakk for å høyne sin status, men ikke for å føle seg lykkeligere. Det er kanskje ikke så rart at en student kan være mer lykkelig hvis han drikker. Skal en være sosial, og spesielt i studentmiljøet, da er alkoholen viktig. I fadderukene skal en bli kjent med hverandre gjennom å drikke store mengder alkohol. En tar en pils etter endt forelesning, og på den lokale studentpuben. Veldig mange arenaer der studenter kan bli kjent og være sosiale, bygger på alkoholkonsum.

Religion eller valg?
Hvis en person føler ubehag med å omgås fulle mennesker, og ikke ønsker å drikke kan en fort falle utenfor. En blir kanskje ikke særlig sosial av å kun omgås medstudenter kun der en er edru. De andre har kanskje blitt gode venner på et vorspiel du ikke er med på, og da kan terskelen bli desto høyere for å bli godt kjent. Grunnene til at folk ikke drikker er mange. Noen trener mye og vil ikke ødelegge progresjonen, noen har religiøse eller kulturelle grunner, mens noen har tatt et aktivt valg ved å ikke drikke helt uavhengig av livssyn, men heller fordi de ikke er komfortable med alkoholkonsum. Dette er problematisk i store grupper med mennesker, spesielt hvis de samles i arenaer der det kun drikkes. Hvis en bedrift kun har julebord med masse alkohol, lagerfester eller lønningspilser kan mange føle seg ekskludert. Alkohol på julenbord kan foresake ubehageligheter annet enn at du kliner med sjefen.  På et julebord var det mange muslimske med. Drikkingen skulle en ikke gjøre under middagen slik at de av oss som var muslimer også kunne være med. Dette syntes noen var hårreisende, og det var en del irritasjon rundt det. De løste det dog fort ved å  snike seg unna regelen ved å drikke ”før” middage, til tross for at de som var muslimske var tilstede. Det eneste problemet med situasjonen var at folk ble nektet å drikke. Uhørt!! Det mange av mine kollegaer ikke visste var at det var flere ikke-religiøse som også syntes det var ubehagelig med drikking rundt julebord. Det var andre som holdt seg unna alkohol og som da valgte å avstå fra julebordet. Eksempelet viser at bare fordi ingen sier ifra betyr det ikke at alle er like komfortable med alkoholkonsumeringen.

Finn allierte
Hvordan unngår en sosialt drikkepress? Den mest åpenbare er å unngå arenaer der en nyter alkohol. Dette er dog ikke noe som vil passe for alle. Noen liker fint å gå på fest, men ønsker ikke å drikke selv. I følge Adrian Farner Rogne, tidligere forbundsleder i Juvente,  er det to gyldige grunner til å ikke drikke; det er at en kjører, eller at en er gravid. Selv har jeg opplevd å bli presset på alkohol en hel kveld til tross for at jeg sa klart ifra om at jeg går på antibiotika. Unnskyldningen min ble avvist da de mente at det ikke ”gjorde noe å drikke litt”. Det var svært frustrerende å bli kalt pysete og feig bare fordi jeg ikke ønsket å ta noen slurker vin. Jeg hadde sagt klart ifra at jeg ikke drakk og ikke ønsket alkohol. Helst hadde jeg lyst til å gå fra festen. Jeg la ikke merke til hvor sterkt presset på å drikke kan være før jeg gikk på noen fester uten alkohol. Plutselig åpner noen en øl foran deg slik at du skal måtte være nødt til å drikke den, ellers kan de klage over at det er kjipt at jeg kommer til å huske alt, og derfor må jeg drikke.  Noen råd for å unngå slikt press er å be om eller ta med drikke som ligner alkohol. Da får en ikke spørsmål om en ikke drikker. Et annet kan være å alliere seg med venner som forsvarer deg skulle noen ikke ta nei som et svar. Da slipper en å føle seg alene i kampen mot drikkepresset.

Til alle dere som drikker,  gjør alle oss ”feige” edru folk en tjeneste; ikke press på oss alkohol, vær så snill. Du mener det kanskje godt, og det er fint å være spandabel. Du vet dog ikke alltid grunnen til en person ikke drikker den kvelden. Det kan være at ølen du dytter under nesen på noen er altfor vanskelig å motstå akkurat den kvelden, og det kan ha uante konsekvenser.  Det kan være en tørrlagt alkoholiker du prøver å trykke øl ned i halsen på. Noen ganger kan svaret til hvorfor en ikke drikker være svært personlig og veldig ubehagelig å måtte si foran en hel fest.

Sier noen nei takk til alkohol, godta svaret. Lurer du på om de sier nei for å være høflige, spør diskrè og under fire øyne. Hvis du ser noen bli påpresset alkohol av venner er det lov å be dem om å kutte ut. Ha alltid et alkoholfritt alternativ tilgjengelig til gjester. Da blir i hvert fall jeg veldig glad.

http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Sosialt-drikkepress/Sosialt-drikkepress1.aspx
http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Sosialt-drikkepress/Alkohol-p%C3%A5-jobben.aspx
http://www.studenttorget.no/index.php?show=4940&expand=3797,4940&artikkelid=11048
http://www.studenttorget.no/index.php?show=4940&expand=3797,4940&artikkelid=11373