Som dere sikkert har lagt merke til har jeg tenkt mye på sjekking mens man er avholds i det siste (ikke at det er så mye som skjer i livet mitt som skulle tilsi dette plutselige fokuset… desverre). Jeg har intervjua både Rasmus og Maria som har vært/er single og avholds. I forbindelse med edrusjekking nevnte begge to ordet «langsiktighet».

Det får meg til å spørre: er det noen sammenheng mellom det å være avholds og det å «tenke langsiktig» når man møter det motsatte kjønn? Selvsagt er det enklere å se konsekvensene når man er edru. Det er en god ting. Noen greier, som: «kanskje jeg skal klå litt på puppene til hu jenta for å se om hun er interessert» eller «kanskje jeg bare skal droppe kondom denne gangen», gjør du ikke når du er edru, fordi du tenker på konsekvensene. Så den langsiktige tenkinga kan være bra.

Andre former for langsiktighet er ikke bestandig like bra. En viss form for langsiktighet gjør deg til et kjedelig menneske. Ofte når jeg møter folk som er totalavholds slår det meg at de har en mer «ansvarlig» livsstil enn folk som drikker; de har barn, trener masse, får nok søvn, er i et stabilt forhold eller bruker all ledig tid på å jobbe. Ingen av disse kjennetegnene gjelder for meg. Jeg tror denne stereotypien med at edru folk er «kjedelige» og etablerte, gjør det mindre kult å være avholds. Men det er jo egentlig rart, for jeg har snakket med så mange avholdsfolk de siste månedene, at jeg vet at de færreste er kjedelige.

Dessuten har jeg vært edru i to måneder uten plutselig ha begynt å tenke langsiktig og fått meg kjæreste, så jeg tror jeg har bevist at «ansvarlig» livsstil ikke nødvendigvis henger sammen med å være edru.