Che Guevara har et ansikt de aller fleste har sett. Det ikoniske bildet av ham med beret er kjent for de aller fleste. T-skjorter med hans påtrykk og plakater blir solgt som varmt hvetebrød verden over. Hans ettermæle og ansikt har blitt brukt i mange opprør og revolusjoner verden over.

I begynnelsen av hans studietid var han ikke særlig politisk engasjert. Dette endret seg når han tok en skjebnesvanger motorsykkeltur med en kamerat i Sør Amerika. Han så nøden og fattigdommen i landet og var overbevist om at kapitalismens utnytting var grunnen til dette.

Han ble en nøkkelfigur i den i revolusjonen i Cuba sammen med Fidel Casto, som er en av de statslederne som har sittet lengst ved makta. Han ble henrettet i 1967 av den Bolivianske hæren og har i ettertid blitt hyllet som revolusjonens martyr.

Gueveras ettermæle er ikke uten diskusjon og kontroverser. Noen hyller mannen og hans taktiske talent, mens noen ser på ham som en terrorist som henrettet hundrevis av mennesker uten dom. En ting er i hvert fall sikkert; han drakk ikke. Hans ansikt ble forsøkt brukt for å selge et vodkamerke, noe som ikke passet med det at han var avholds, og ei heller med at et stort kapitalistisk firma stod bak vodkamerket.

Neste gang du ser ansiktet til Che Guevera på en t-skjorte, plakat eller kopp, minns det at han var en edruelig kar.