Da Rasmus svarte på spørsmål om drikkepress var han så flink til å svare, at jeg ikke ville lage et superlangt innlegg med alle de flotte poengene hans. Hvorfor, fordi vi syntes det er kjedelig å lese masse på en gang, så her kommer volume 2.

Spør folk deg hvorfor du ikke drikker? Hva svarer du?

«Folk spør alltid hvorfor jeg ikke drikker, og jeg bruker det som en grei måte å starte en mer eller mindre interessant samtale. Jeg svarer som vanlig at det er en miks av flere faktorer, men hovedsaklig følgende:

a) At jeg liker å ha kontroll, siden jeg kan tøye min egen kontrol ganske greit i edru tilstand.

b) At jeg aldri har likt alkohol spesielt godt, og at jeg er en gniten jævel som ikke har lyst å gå inn for å få dyre vaner (drikekr heller ikke kaffe av samme grunn).

c) At mine omgivelser har et veldig nøkternt forhold til alkohol. Min mor drikker ikke, og pappa drikker svært lite. Mine venner begynte å drikke seint, så jeg kom meg gjennom slutten av tenårene uten noe styr. Når jeg bikka 20 ble det nesten en bonus å ikke drikke, da syns folk stort sett det var fett.»

 

Gå på fest uten å drikke, er det like vansklig som et klatrestativ uten flere håndtak?

 

Hva er hemmligheten som tryller bort det sosiale drikkepresset?

«Hemmligheter er det egentlig ikke annet enn at man må si nei med selvtillit, og med et smil. Man må unngå å få motparten til å føle at de har presset deg (da trenger du dem opp i et hjørne), og man må for all del unngå å vingle, siden ande da vil tolke det som at «her er det bare å prøve litt til». Jeg sier stort sett alltid «nei takk» og smiler, og da var saken biff. Hvis noen driver å pusher konstant er sjansen stor for at de er folk med lav selvtillitt som du elegant kan heve deg over, og ikke trneger å bruke tid på – move on.

 

Den andre «hemmligheten» er å ha en prinsippiell grunn fremfor en konkret grunn. hvis du sier du ikke drikker fordi du er kristen finnes det utallige måter å snu det på. Sier du at du ikke drikker fordi du ikke liker det kan folk trekke «men bare smak» greia. Argumentet ingen kan kontre er «jeg drikker ikke fordi jeg liker å ha kontrol». Det er stort sett det som er den dypereliggende grunnen for dem som ikke drikker, og det er den beste og ærligste grunnen av dem alle. Hvis folk ikke fikser det, ja da var det synd for dem, du har kontroll, du tar kontroll.»